Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknoloji Fakültesi ev sahipliğinde 7. Uluslararası Mühendislik Teknolojisi ve Uygulamalı Bilimler Konferansı “7th International Conference on Engineering Technology and Applied Sciences Congress (ICETAS 2024)” düzenlendi.

İbrahim Küçükkurt Konferans Salonunda gerçekleştirilen ICETAS 2024’ün açılışına; AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir ve Prof. Dr. Murat Peker, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Erol, Gazi Üniversitesi Teknoloji Dekanı Prof. Dr. Musa Atar, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerife Ebru Okuyucu, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Bekir Yalçın, Şuhut Belediye Başkanı Muhittin Özaşkın, Japonya Nagoya Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hidetoshi Miyazaki ile birlikte uluslararası öğretim elemanları, öğrenciler, kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

10 farklı ülkeden akademisyen

ICETAS 2024 konferansının açış konuşmasını yapan Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Erol, 7 yıl önce temelleri atılan ICETAS konferansın isim babası olarak ICETAS’ın hem AKÜ hem de Teknoloji Fakültesi adına uluslararası bir marka değeri yaratmasından büyük gurur duyduğunu belirtti. Erol,  “Konferansımız bu yıl aralarında Amerika Birleşik Devletleri, Polonya, Romanya, Gürcistan, Umman, Bulgaristan, Arnavutluk, Japonya, Hindistan ve Türkiye gibi 10 ülkenin katılımıyla gerçekleşiyor. Katılımcıların bilgi ve tecrübelerini bizlerle paylaştıkları için şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

40 bildiri sunulacak

ICETAS’ta toplamda 40 bildiri sunulacağını ifade eden Erol,  “Sunumlar 2 farklı salonda hem çevrim içi hem de yüz yüze formatta gerçekleşecektir. Bu çalışmaların hem ilime hem de ülke ekonomimize anlamlı katkılar sağlayacağından hiç şüphem yok. Bu konferansımızda bilişim teknolojileri, metalürji ve malzeme bilimi, savunma sanayi, kimya, ziraat ve spor gibi disiplinlerdeki yenilikler ele alınacak. Burada yapılacak tartışmalar üniversitelerimize, sektöre ve topluma önemli faydalar sağlayacaktır” dedi.

Konferansta farklı disiplinler yer alıyor

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise ICETAS’a ev sahipliği yaparak, mühendislik ve uygulamalı bilimler alanında bilgi paylaşımını teşvik etmek, yenilikçi yaklaşımları desteklemek ve bilimin ışığında geleceğin inşasına katkıda bulunmanın büyük onur olduğunu söyledi. AKÜ’de 7.’si gerçekleştirilen konferans serisinin mühendislik teknolojileri ve uygulamalı bilimler alanında uluslararası bilimsel iş birliğini teşvik eden, yıllar içerisinde saygın bir gelenek haline gelmiş bir platform olduğunu belirten Karakaş, şunları söyledi:

“2016 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesinde başlayan bu serüven, Romanya’dan Kuzey Makedonya’ya, Ukrayna’dan Bosna Hersek ve Arnavutluk’a kadar genişleyerek farklı ülkelerde bilimin sınırlarını aşan bir köprü görevi görmüştür. Bu yıl da konferansta Amerika, Japonya, Hindistan, Romanya, Polonya, Umman ve Gürcistan’dan alanında uzman bilim insanlarını konuk ediyoruz. Bu yılki bildiri konuları arasındametalürji ve malzeme, elektrik-elektronik, endüstri 4,0, makine mühendisliği, askeri ve sivil havacılık ve sporun yanında çağımızın en çok gündeminde olan yapay zeka-derin öğrenme ve makine öğrenmesi konular yer alıyor.”

“Genç araştırmacılar seslerini duyuracak”

Konferansın mühendislik ve uygulamalı bilimlerin farklı disiplinler arasında nasıl bir köprü görevi görebileceğini somut örneklerle ortaya koyacağını dile getiren Karakaş,  “Yapılacak oturumlar, poster sunumları ve atölye çalışmaları, bilgi paylaşımının yanı sıra inovatif düşüncelerin ortaya çıkmasına da olanak tanıyacak. Ayrıca, genç araştırmacılar için oluşturulan platformlar, onların seslerini duyurması ve bilim dünyasında yerlerini alması açısından büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

Etkinlikler, misyonun yansımasıdır

AKÜ olarak bilimin evrensel müktesebatına katkıda bulunmayı temel bir misyon olarak benimsediklerini ifade eden Karakaş,  “Hemen her hafta benzerlerini gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik, ifade ettiğim misyonun somut bir yansımasıdır. İnancım odur ki bu konferans, yalnızca bugünümüz için değil, aynı zamanda geleceğimiz için de bir kilometre taşı olacaktır” diye konuştu.

 “Bilimsel etkinliklerimiz, bir şenlik ve festival havasıdır”

Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir konuşmasında konferans ve sempozyumların sürdürülebilir olmasının yanında 2 temel görevi olduğunu da söyledi. Taşdemir, “Birinci önemli görevi; tüm akademik camia eğitim-öğretim görevini yaparken aslında konferanslarımız, bir şenlik ve festival havasıdır. Akademik kültürün oluşturulması açısından da kongreler ve sempozyumların önemli bir tarafı vardır. Bu akademik kültürle beraber ikinci görevi ise akademik bir ağın oluşmasına da temel teşkil ediyor. Normalde bilim insanları makalelerini ya da bildirilerini değişik ortamlarda yayınlarlar. Bu tip kongreler yapılan çalışmaların ortaya konulduğu gösterildiği yerlerdir” şeklinde konuştu.

Yapay zekanın tarihsel süreci ve yapay zeka konusunda önemli olan hususlara değinen Taşdemir, şunları kaydetti:

“Yapay zekanın dünyada lansmanı 1955 yılında gerçekleşmiştir. Üzerinden 75 sene geçmiş. Şu an geldiğimiz noktada dünyanın bizi getirdiği bir eğilim var. Bir akarsu gibi düşünün; direnmeniz mümkün değildir ve güçlenerek devam ediyor. Yapay zeka da bu anlamda önemli bir kavramdır. Bir daire gibi düşünün bu daire yapay zekadır. İçinde değişik yöntem ve metotlar var. Bunun içinde 1959 yılında makine öğrenmesi dediğimiz bir kavramla karşılaşıyoruz. Bunu da yapay zekanın bir alt kümesi olarak düşünebilirsiniz. Her makine öğrenmesi bir yapay zekadır. Yazılımla donanım birlikte hareket eder. 2015 yılında derin öğrenme dediğimiz bir kavramla karşılaşıyoruz. Makine öğrenmesinin altına da derin öğrenmeyi yerleştiriyoruz. Her derin öğrenme makine öğrenmesi değildir ama her makine öğrenmesi derin öğrenmeyi kapsar diyoruz. Bununla beraber veriye ihtiyaç duyulur. Veri olmadan yapay zekayı yani makine öğrenmesini yani derin öğrenmeyi gerçekleştirme şansınız sıfırdır. Bizim burada temel olarak kabul edeceğimiz yazılım ve donanımla beraber aslında bir diğer noktamız da veri kümesine sahip olmaktır. Veri kümesine sahip olurken düzgün, kullanılmış, test edilmiş, doğruluğu ispatlanmış hatta yeterli sayıda veri kümesinden ifade etmemiz gerekiyor. Bunun hemen akabinde ‘big data’ dediğimiz kavramla karşılaşıyoruz. Veriyi elde etme yöntemi olarak karşımıza sensörler geliyor. Veriyi almanız gerekli, veriyi aldıktan sonra o veriden akıllı veya zeki sistemler içerisinde sonuç üretmeniz lazım. Sonra belli kriterlerle karar verdireceksiniz. Biz buna akıllı sistemler diyoruz. Akıllı sistemler dediğimiz aslında makineye insan zekasının adaptasyonudur.”

İnovasyon körlüğü

Gazi Üniversitesi Teknoloji Dekanı Prof. Dr. Musa Atar ise inovasyon körlüğü adlı sunumunda gelecekte yapay zekanın hangi sektörlerde faaliyet göstereceği hakkında bilgiler aktardı. İnovasyon körlüğünün bireylerin veya organizasyonların yenilikleri algılayamaması ya da kabul etmemesi olduğunu ifade eden Atar, şöyle konuştu:

“İnovasyon körlüğünde; mevcut başarıya bağımlılık bir başarı var ve bunun dışına çıkamıyor. Risk alınmaktan kaçınıyor. Kültürel ve yerel engeller bunu yapabilir. Bilgi noksanlığı çok önemli. Mevcut sistemlerin veya ürünlerin noksanlıklarını fark edememe durumudur. Bundan kaçınmak için değişim ve dönüşümlere açık fikirli olmak gerekir. Yeni fikirlere açık olmak ve bu zihniyeti geliştirmek gerekir. Teknoloji ve Pazar takibini yapmak gerekir. Farklı fikirli insanlarla birlikte çalışmak gerekir. Eğitimde farklılık oluşturarak, deneme ve öğrenme gibi bu alanda ciddi çalışmalar yapmak gerekir.”

Japonya Nagoya Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hidetoshi Miyazaki’nin sunumunun ardından AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, ICETAS 2024 konferansına katkısı olan kurum ve kuruluş temsilcilerine teşekkür belgesi ve plaket takdim etti.

ICETAS konferansı öncesi AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ve Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, İbrahim Küçükkurt konferans salonunda yer alan AKÜ Öğrenci Kulüp ve Toplulukları ve firmaların stantlarını ziyaret ederek, öğrencilerle sohbet etti. Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, Gazi Üniversitesi Teknoloji Dekanı Prof. Dr. Musa Atar ve AKÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Erol, konferans öncesi AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ı makamında ziyaret etti.  Ziyarette AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş tarafından Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir’e AKÜ yayını olan ve 4 ciltten oluşan “Yüzüncü Yılında Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi” adlı kitap hediye edildi.

 

18 Aralık 2024, Çarşamba 18 kez görüntülendi