Teknoloji Fakültelerinin Geleceği, AKÜ Ev Sahipliğinde Gerçekleştirilen “15. Dekanlar Konseyi Toplantısı”nda Masaya Yatırıldı

Teknoloji Fakülteleri 15. Dekanlar Konseyi toplantısı, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknoloji Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültelerinin Dekanları katıldı.

İlk gün Teknoloji Fakültesinde gerçekleştirilen toplantının ardından heyet, Teknoloji Fakültesi laboratuvarlarını ve İbrahim Alimoğlu Müzik Koleksiyonunu gezerek yetkililerden bilgi aldılar.

Teknoloji Fakülteleri Eylem Planı, YÖK’e sunulacak

MGC Çakmak Otel’de gerçekleştirilen toplantının 2. gününde ise Konsey tarafından Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na (YÖK) sunulmak üzere Teknoloji Fakülteleri Eylem Planı Raporu hazırlandı. Konsey Başkanı AKÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Erol yaptığı konuşmada, toplantı kapsamında teknoloji fakültelerinin geleceği ile ilgili önemli konuların ele alındığını belirtti. Erol, küresel ölçekte yaşanan salgın döneminde tüm teknoloji fakültelerinin büyük bir sıkıntı yaşanmadan akademik ve bilimsel çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. Erol, “Teknoloji fakültelerimizin yaşanan salgına rağmen başarılı bir süreç geçirdiklerini tespit ettik. Fakültelerimizin sürdürdükleri bilimsel çalışmaların yanı sıra uzaktan eğitim imkanları çerçevesinde öğrencileriyle başarılı ve etkin bir iletişim kurduklarını, toplum yararına maske, siperlik vb. koruyucu ekipman üretimlerinde bulunduklarını gördük. Bu durum, genel olarak tüm fakültelerimizde geçerli ki, bu da bana göre güzel bir sonuç” dedi.

Kontenjan sıkıntısından en az etkilenen fakülteler teknoloji fakülteleri

Erol, küresel salgına rağmen teknoloji fakültelerinin birçoğunun başta TEKNOFEST olmak üzere pek çok etkinliğe iştirak ettiğini tespit ettiklerini kaydederek, “TEKNOFEST’e fakültelerimizin çoğu katılmış ve elde edilen başarılar alınan ödüllerle değerlendirilmiş. Ayrıca TEKNOFEST’e öğrenci kulüpleri çatısı altında katılanların ve en çok görev alanların teknoloji fakülteleri öğrencileri olduğunu gördük ki, bu da bizim açımızdan memnuniyet verici bir durum” diye konuştu. Fakültelerin doluluk oranlarının da masaya yatırıldığını ifade eden Erol, “Bu konuda çok büyük sıkıntı olduğunu biliyoruz ki bu durum tüm fakültelerde var. Belki de bu sıkıntıyı en az yaşayan fakültelerden birinin teknoloji fakülteleri olduğunu da yaptığımız toplantıda sunulan sayılarla gördük” ifadelerini kullandı.

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise dekanlar düzeyinde gerçekleştirilen toplantının fakültelerin gelecek vizyonlarının çizilmesi adına önem arz ettiğini belirtti. Akademik kariyerinde dekanlık, enstitü müdürlüğü, rektör yardımcılığı görevlerinde bulunduğunu anlatan Karakaş, fen edebiyat fakültelerinin fen ile ilgili bölümlerinde önemli sorunların yaşandığını belirterek, şunları söyledi:

“Bu tür toplantıların çok önemli olduğunu düşünüyorum. Daha önceki dönemlerde dekanlık, enstitü müdürlüğü, rektör yardımcılığı da yapmış bir arkadaşınız olarak dekanlar toplantısında alınan kararların önemli olduğuna inanıyorum. Fen Edebiyat Fakültesi dekanlığı yaptığımda çok ciddi kararlar alındı. Bir dönem fen edebiyat fakültelerinin fen bölümlerinde ciddi bir kontenjan sorunu yaşandı. İlk olarak bu sorunlar fen fakültelerinde yaşandı. Bu sorunlara ilişkin Zonguldak’ta şimdiki Milli Eğitim Bakanımızın Rektör olduğu dönemde çok kapsamlı bir toplantı yapılmıştı. Toplantıya YÖK Başkanı, Başkan Vekilleri, Yürütme Kurulu Üyeleri, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı katılmıştı. Orada ciddi kararlar alındı. Onların yüzde ellisinden fazlası uygulandı. Yüzde yüzü uygulanmış olsaydı, Fen veya Edebiyat fakültelerindeki sorunlar önemli ölçüde ortadan kaldırılırdı. Yüzde ellisinin uygulanması bile çok önemli adımlar anlamına geldi ve mesafe kazandırdı.”

“Kontenjanlar ve doluluk oranları önem arz ediyor”

Rektör Karakaş, bazı üniversitelerdeki öğrenci sayılarında ciddi düşüşler yaşandığını belirterek, şöyle konuştu:

“Bazı üniversitelerimizin doluluk oranları, yüzde 50’nin altına düşmüş durumda. Ege’de bulunan bir il olarak bizim doluluk oranımız ön lisansta yüzde 97, lisansta ise yüzde 68. Ankara’nın ötesindeki üniversitelerde çok ciddi sorunlar var. Hatta bazı tarihi geçmişi ve ciddi birikimi olan üniversitelerimizde dahi bu sorunlar yaşanıyor. Büyük şehirler ve sahil şehirleri dışındaki şehirlerdeki tüm üniversitelerimizde böyle bir sorun var. Yani yükseköğretim alanımız çok hızlı bir şekilde obez büyüme süreci yaşadı. Bunun getirmiş olduğu bir türbülans var. Bu türbülansın içinde de ciddi sorunlar var. Yerleştirme ve kontenjan problemi, bana göre bunların içinde en öne çıkan sorun. Çünkü üniversitenin sürdürülebilirliği ile doğrudan alakalı. Yani bir bölümde öğrenci olmadığı zaman o bölümün alt yapısı, akademik yapısının anlamı kalmıyor. Sürdürülebilir olmaktan çıkıyor, gerçekten motivasyon düşüyor. Şu anda TM tabanlı bölümler ile sayısal bölümlerin bir sorun yaşadığını görüyoruz. Büyük şehirlerimize henüz bu gelmedi ama zaman içerisinde bir şekilde etkileyecektir. Bu konulara ilişkin de ne gibi öneriler yapılabilir, bunlara ilişkin de değerlendirmelerimizi ya da önerilerimizi sunmamızda fayda var.”

Rektör Karakaş, üniversiteler açısından çağın mesleklerinin takibinin yapılmasının elzem olduğunu ve yeni açılacak bölümlere ilişkin mutlaka makro planlamalar yapılarak hareket edilmesinin önem arz ettiğini de sözlerine ekledi.

Teknoloji Fakülteleri 15. Dekanlar Konseyi toplantısı, Afyonkarahisar Gastronomi Evinde yenilen öğle yemeğinin ardından sona erdi.

          

   

      

14 Aralık 2021, Salı 293 kez görüntülendi